Таван за баня

Tаван за баня

Какъв таван да направите в банята

За да не се превърне топлата, влажна баня в място за размножаване на мухъл, а мебелите, таваните и стените не трябва да се ремонтират постоянно, трябва да изберете правилните довършителни материали и да можете да се грижите за тях. Какви видове покрития са подходящи за тавана в банята? Как да изберем най-доброто от тях и какви дизайнерски решения да вземем предвид?
Изборът на довършителни материали за банята е малко по-труден, отколкото за други стаи. Довършителните работи, предназначени за използване при стайна температура и нормална влажност в банята, бързо ще станат неизползваеми. Таванът в банята трябва да бъде:

Изисквания към тавана

Влаго и водоустойчив. Водата често попада на пода и стените, но таванът също трябва да е устойчив на накисване, за да не се разруши от случайни пръски, пара и малки течове от съседи отгоре.
Устойчиви на температурни промени – не се деформират при нагряване и охлаждане.
Издръжлив и устойчив на механични повреди. В идеалния случай той не трябва да се срутва или да бъде силно повреден, дори ако съседите наводнят апартамента.
Поправимо. Удобно е, когато в случай на теч или повреда таванът може да бъде ремонтиран, а не напълно заменен с нов.
Устойчив на мухъл и плесен. Бактериите не растат върху някои материали.
Лесно за поддържане.
Екологично чист и безопасен за здравето.

Какви тавани са подходящи

Таваните се делят на основни, лепилни, окачени и опънати. Всеки тип има свои собствени характеристики и не всички отговарят на нашите изисквания:

Върху основния таван може да се постави всякакъв декоративен завършек – по-специално изберете този, подходящ за мокри помещения.
Залепващият таван е тапет или листове от експандиран полистирол , полистирол и подобни материали, които са залепени към основата. В банята лепилният таван няма да продължи дълго: той няма достатъчно висока устойчивост на влага.
Окачен таван – система от тънки метални профили, върху които се закрепват таванни модули – плочи , гипсокартон или летви . За да завършите тавана в банята, трябва да използвате модули, изработени от влагоустойчиви материали.
Опънат таван – твърдо полимерно покритие, опънато върху предварително монтирана рамка. В банята може да се монтира опънат таван с лист от водоустойчив материал – например винил.

Видове тавани за баня

 

Декоративна мазилка

Декоративната мазилка се нанася върху тавана с пластмасова шпакловка , валяк или шпатула. Повърхностите могат да получат различни текстури – например бетон, камък или тухла.
За бани са подходящи декоративни мазилки на минерална, акрилна , силиконова и силикатна основа – устойчиви са на влага и механични повреди. Най-бюджетният е минерален, но за разлика от останалите изисква довършително боядисване с вододисперсионна боя. За да се предотврати размножаването на бактерии по тавана, мазилката трябва да съдържа фунгициди.

Окачен таван от Гипсокартон

За банята таванът е подходящ само за гипсокартон, устойчив на влага (GKLV). Материалът е екологичен, не гние, гъбичките и мухълът не се размножават върху него. Не се рони и понася добре температурни крайности. При продължителен контакт с вода GKLV се разрушава, следователно, за да защити тавана от гипсокартон, той е покрит с декоративна мазилка или боя, устойчива на влага .

Пластмасови или PVC панели

Таванът, изработен от пластмасови панели, не се страхува от вода и не се деформира от промени в температурата и влажността. Може да се пере със сапун и битова химия. Панелите могат да бъдат избрани по цвят, гладки или релефни, лъскави или матови. Често те имат вградени лампи.

Опънат таван

Опънатите тавани са в много отношения подобни на окачените тавани, но са по-трудни за монтиране. За монтаж е по-добре да наемете опитни майстори. Касата за тавана може да бъде поръчана според размера и геометрията на помещението.Виниловите тавани понасят добре влагата. Не събират кондензат и не започва мухъл. Платното може да побере до 100 кг вода на 1 кв. м и не се разкъсва и не е необходимо да се демонтира, за да се изпомпва вода, ако сте наводнени отгоре.
Най-надеждният таван за баня с голям декоративен потенциал е опънатият винил. Инсталирането на това не е евтино, но платното ще продължи десетилетия и ще защити банята, ако съседите я наводнят.

На второ място са модулните тавани. Те са по-здрави от тези на опън, но общият им експлоатационен живот е по-кратък. Може да е трудно да поставите пластмасови панели или ламели в интериора.

Основните тавани с влагоустойчиво покритие са най-далеч от идеала. Те трябва да се ремонтират често, бързо се развалят и губят външния си вид. Но това е добър вариант, ако искате сами да направите тавана, спестявайки услугите на занаятчии.

Ремонт на баня цени

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *